zaterdag 28 april 2012

woensdag 25 april 2012

Mobiel internet

Helaas (?) ben ik niet in het bezit van een smartphone. Ik heb natuurlijk wel eens met de mobiel van mijn dochter gespeeld. Heel mooi wat je daar allemaal mee kan doen, vooral als je flink wat apps hebt gedownload. Gevaar is wel dat je een groot deel van de dag met dat ding in de weer bent. Mijn dochter heeft haar apparaat altijd binnen een straal van een meter binnen haar bereik. Maar als ik haar bel krijg ik merkwaardigerwijs altijd haar voicemail. Ik vrees wel dat als ik een nieuwe mobiel ga kopen, dit toch wel zo'n mooi gevalletje gaat worden. Als biepmiep 2.0 kun je natuurlijk niet achterblijven. Maar of ik dan ook veslaafd zal raken aan alles wat je er mee kunt.......

YOUTUBE! Dit is een zeer populair medium, dagelijks worden er heel erg veel nieuwe filmpjes geupload door iedereen die maar iets leuks/bezienswaardigs gefilmd heeft en dit met de wereld wil delen. Zelf gebruik ik Youtube vooral voor het bekijken van muziek- of reisfilmpjes. Soms gebruik ik de extra zoekopties, zoals filteren op uploaddatum, aantal keren bekeken of best beoordeeld. Hoewel Youtube best te gebruiken zou zijn op het PR-front, doen we er nu als bibliotheek niets mee. Ooit heeft onze PR-functionaris mij wel eens met de "Wiebelbillenboogie" tijdens de Nationale Voorleesdagen gebroadcast. Maar ik kan me voorstellen dat we meer leuke promotiefilmpjes zouden kunnen maken. Bijvoorbeeld voor Boekstart: erg leuk gezicht die jongste klantjes (sommigen nog maar net uit het ei...) die zich vergapen aan knisper/voel/ en kijkboekjes. Bijgaand 2 vakantiefilmpjes van ondergetekende.

maandag 23 april 2012


Rondje Driehuizen weergeven op een grotere kaart

Toch leuk, dat stoeien met een eigen kaartje op Google Maps!

Ik gebruik deze site regelmatig, want ga nog Tomtomloos door het leven. Zeker in combinatie met Google Earth kun je de hele wereld onder de loupe nemen. En bijvoorbeeld even checken of dat hotel in Turkije nou echt vlak aan zee ligt.... Als bibliotheek lijkt het me handig om bijvoorbeeld je filialen/vestigingen in kaart te brengen of speciale routes i.v.m. activiteiten te maken.

woensdag 18 april 2012

Chatten doe ik zelf af en toe, de laatste tijd eigenlijk alleen via Facebook. Voorheen heb ik ook wel Ebuddy, MSN en Hyves gebruikt. Ik vind het leuk om op deze manier even bij te kletsen met bekenden. Ik vraag me af wat we er als bibliotheek mee zouden kunnen. Bij sommige sites (oa reisorganisaties) kun je live chatten voor hulp bij je boeking of over je bestemming. Leuk idee voor onze office-manager om mensen met raad en daad bij te staan bij het via onze site verlengen/reserveren etc??? Maarja daar gaan we weer: het kost TIJD!!!

woensdag 11 april 2012


Dit is een mooie manier om met meerdere mensen aan een document te werken. Het eindeloos heen en weeren via de mail met bijlages (die steeds veranderen) is hierdoor overbodig geworden. Je moet natuurlijk wel goed afspreken met wie je het document deelt en wie er dus kan gaan wijzigen/toevoegen. In onze werkomgeving lijkt me het wel een goed hulpmiddel. Er worden hier veel teksten opgesteld voor intern of extern gebruik (bijvoorbeeld door onze pr-medewerker), waarbij commentaar of aanvullingen/wijzigingen vaak gewenst zijn. No more buurten bij elkaar in de kantoren! (Wat zulen we een tijd overhouden.......)

zaterdag 7 april 2012

TWITTER


Dit vind ik een leuk medium als je echt op de hoogte wilt blijven van de meest recente activiteiten van medetwitteraars. Of dit nu organisaties of privepersonen zijn maakt niet zoveel uit. Het kan echt een heel snel communicatiemiddel zijn, soms ben je eerder door Twitter op de hoogte dat die trein naar Utrecht niet rijdt dan door de NS... Zelf ga ik het niet gebruiken, ik vind het allemaal wel een beetje ver gaan, ik heb niet zo de behoefte om alles maar neer te twitteren en van een ander hoef ik het ook allemaal niet op de voet te volgen.

http://twitter.com/#!/NandaBliep

woensdag 4 april 2012



Geneusd in het Wiki-gebeuren.

De wereld van de Wiki's was mij deels bekend, maar ik wist niet dat je er zoveel moois mee kon doen zoals bijvoorbeeld de OB Deventer. Op de 23dingen-Wiki heb ik een op dit moment voor mij favoriet boek gezet. Het is altijd weer even zoeken hoe dit werkt, ik probeer dan gewoon allerlei dingen uit, net zolang tot het lukt. Wat zou bibliotheek Waterland hiermee kunnen doen? Ik zie eventueel wel een voordeel als intern hulpmiddel bij het opstarten, voorbereiden en uitvoeren van projecten, die door meerdere mensen worden georganiseerd. Je kunt goed bijhouden wat er al gedaan is, door wie, wat nog geregeld moet worden e.d.