zaterdag 9 juni 2012
Evaluatie 23 dingen
Bij aanmelding voor deze cursus had ik opgegeven deze zo snel mogelijk te willen gaan doen. Ik was erg benieuwd naar de inhoud, vandaar. Terugkijkend op vele uurtjes met vierkante ogen achter de pc zitten kan ik zeggen dat ik best veel heb opgestoken. Enkele 'dingen' waren mij natuurlijk al bekend, maar veel was nieuw. Favoriete onderdelen waren Flickr en foto's bewerken, Google maps, sociale netwerken, Youtube en muziek online beluisteren. Dat geldt dan vooral voor mijzelf prive. Voor het werk vond ik weer andere onderdelen interessant: bijvoorbeeld Delicious, Weblogs (leeskringen/kinder of jonge jury's), en Wiki's. Het leuke bij de oefeningen vond ik dat ik merkte dat ik steeds vrijer werd in dingen uitproberen. Op een of andere manier kwam ik er dan toch altijd weer uit. Hulde natuurlijk ook aan onze coach Wil. Hij had dan soms een zesde zintuig om te weten dat je ergens in vastzat. En gad dan die ene gouden tip waar je op zat te wachten! Nu op na de nabesprekeing, en kijken hoe we de 23 dingen in ons werk kunnen gaan integreren. I'm ready!!
dinsdag 5 juni 2012
Bibliotheken 2.0
Nu we d.m.v. deze cursus bijgespijkerd zijn valt denk ik bij een ieder van ons wel het kwartje dat je als bibliotheek 1.0 eigenlijk niet meer van deze tijd bent. Alle ontwikkelingen op internet, de mogelijkheden en sociale media: je kunt er niet meer omheen en MOET er als bibliotheek wel inspringen wil je niet een verouderd instituut worden. Aan de hand van de nieuwe technologieen moeten we er alles aan doen om onze gebruikers zo goed mogelijk van dienst te zijn en ook rekening houden met een veranderde vraag van deze gebruikers. Een laagdrempelige dienstverlening is noodzakelijk, en we dienen ervoor te gaan zorgen onze klanten nog meer deel te laten nemen aan onze diensten (via bijvoorbeeld sociale media, wiki's en aquabrowsers). Dat vergt van ons medewerkers natuurlijk ook een andere opstelling. We moeten natuurlijk wel op de hoogte blijven van alle nieuwe ontwikkelingen en niet het einde van deze cursus als eindpunt van onze eigen ontwikkeling bestempelen!
dinsdag 29 mei 2012
Aquabrowser
Zo'n 5 jaar geleden werd My Discoveries als centrale web 2.0 service gelanceerd binnen Aquabrowser. Bijna 200 bibliotheken wereldwijd hebben deze service aan hun gebruikers aangeboden. Het aantal users is nog steeds groeiende en daarmee ook het aantal toegevoegde tags, ratings en reviews. Gekoppeld aan de sociale media is dit natuuelijk een prachtig zoekinstument.
Worldcat
WorldCat is de grootste bibliografische databank ter wereld. Meer dan 50 000 bibliotheken uit meer dan 90 landen werken samen aan één gemeenschappelijke online catalogus. je kunt gaan zoeken op materialen die bij jou in de buurt voor handen zijn.
Hoewel deze catalogi natuurlijk prachtige zoekapparaten zijn, merk ik dat ik deze van de 23 dingen het saaist vindt. En dat voor een bibliothecaris. Nouja.... medewerker info en advies ;-)
woensdag 9 mei 2012
Online muziek beluisteren
Tsja een plaatje/cd'tje opzetten is zo langzamerhand ook een prehistorische bezigheid geworden. Thuis heb ik veel muziek gedownload op mijn pc, deed dat meestal via eerst op Youtube het nummer te bekijken/beluisteren en het dan vervolgens via een dwonlaodprogramma op de pc te zetten. Nu kan dat natuurlijk ook anders. Ik heb Spotify gedownload en dat is ook een mooie manier om online met muziek bezig te zijn. De naam Spotify blijkt afkomstig te zijn van de woorden 'spot' en 'identify': ooit heb je eens een nummer goed gevonden, en is in het vergeetboek geraakt. Via Spotify kun je er dan weer opnieuw van genieten.
Ik zag dat je via Facebook kunt laten aangeven waar je naar geluisterd heb, ik heb ervoor gekozen dat niet te doen. Tenslotte hoeven jullie niet alles te weten!
woensdag 2 mei 2012
Sociale netwerken
Deze hebben op internet miljoenen gebruikers. Het grootste netwerk is Facebook, dat begin dit jaar zo'n 900 miljoen actieve gebruikers had. Andere bekende netwerken zijn bijvoorbeeld Hyves, MySpace, LinkedIn en Netlog. Zelf heb ik een profiel op Facebook. Ik vind het erg leuk om via dit netwerk de nieuwtjes en laatste foto's van kennissen/vrienden/oud-collega's te volgen. Ergens heb ik ook nog een verwaterd Hyves-account (ooit maar eens afmelden). Wat kan de bibliotheek hiermee? Recent hebben we op Facebook een "geheime groep" voor collega's die groepsbezoeken doen. Hier kunnen we elkaar op de hoogte houden van onze bevindingen en elkaar met raad en daad bijstaan. Ik ben benieuwd of we dit actief blijven gebruiken of dat het na een tijdje toch wat gaat ínsukkelen. Kwa extern gebruik: ik zie de OBA ook op Facebook, dus.....
dinsdag 1 mei 2012
LibraryThing
Een leuke site om je eigen favoriete boeken te presenteren, becommentarieren en te delen met anderen. Echt iets voor boekenliefhebbers. Nu ben ik gek op boeken natuurlijk, maar ik zie me toch op deze manier niet bezig om alles wat ik mooi vind op internet te zetten. Ik weet niet goed of dit iets voor de bibliotheek is, misschien zijn er dan toch betere wegen denkbaar om met name de collectie te promoten.
(Zie mijn LibraryThingetje bij mijn voorgaande bericht.)
zaterdag 28 april 2012
woensdag 25 april 2012
Mobiel internet
Helaas (?) ben ik niet in het bezit van een smartphone. Ik heb natuurlijk wel eens met de mobiel van mijn dochter gespeeld. Heel mooi wat je daar allemaal mee kan doen, vooral als je flink wat apps hebt gedownload. Gevaar is wel dat je een groot deel van de dag met dat ding in de weer bent. Mijn dochter heeft haar apparaat altijd binnen een straal van een meter binnen haar bereik. Maar als ik haar bel krijg ik merkwaardigerwijs altijd haar voicemail. Ik vrees wel dat als ik een nieuwe mobiel ga kopen, dit toch wel zo'n mooi gevalletje gaat worden. Als biepmiep 2.0 kun je natuurlijk niet achterblijven. Maar of ik dan ook veslaafd zal raken aan alles wat je er mee kunt.......
Helaas (?) ben ik niet in het bezit van een smartphone. Ik heb natuurlijk wel eens met de mobiel van mijn dochter gespeeld. Heel mooi wat je daar allemaal mee kan doen, vooral als je flink wat apps hebt gedownload. Gevaar is wel dat je een groot deel van de dag met dat ding in de weer bent. Mijn dochter heeft haar apparaat altijd binnen een straal van een meter binnen haar bereik. Maar als ik haar bel krijg ik merkwaardigerwijs altijd haar voicemail. Ik vrees wel dat als ik een nieuwe mobiel ga kopen, dit toch wel zo'n mooi gevalletje gaat worden. Als biepmiep 2.0 kun je natuurlijk niet achterblijven. Maar of ik dan ook veslaafd zal raken aan alles wat je er mee kunt.......
YOUTUBE!
Dit is een zeer populair medium, dagelijks worden er heel erg veel nieuwe filmpjes geupload door iedereen die maar iets leuks/bezienswaardigs gefilmd heeft en dit met de wereld wil delen. Zelf gebruik ik Youtube vooral voor het bekijken van muziek- of reisfilmpjes. Soms gebruik ik de extra zoekopties, zoals filteren op uploaddatum, aantal keren bekeken of best beoordeeld.
Hoewel Youtube best te gebruiken zou zijn op het PR-front, doen we er nu als bibliotheek niets mee. Ooit heeft onze PR-functionaris mij wel eens met de "Wiebelbillenboogie" tijdens de Nationale Voorleesdagen gebroadcast. Maar ik kan me voorstellen dat we meer leuke promotiefilmpjes zouden kunnen maken. Bijvoorbeeld voor Boekstart: erg leuk gezicht die jongste klantjes (sommigen nog maar net uit het ei...) die zich vergapen aan knisper/voel/ en kijkboekjes. Bijgaand 2 vakantiefilmpjes van ondergetekende.
maandag 23 april 2012
Rondje Driehuizen weergeven op een grotere kaart
Toch leuk, dat stoeien met een eigen kaartje op Google Maps!
Ik gebruik deze site regelmatig, want ga nog Tomtomloos door het leven. Zeker in combinatie met Google Earth kun je de hele wereld onder de loupe nemen. En bijvoorbeeld even checken of dat hotel in Turkije nou echt vlak aan zee ligt.... Als bibliotheek lijkt het me handig om bijvoorbeeld je filialen/vestigingen in kaart te brengen of speciale routes i.v.m. activiteiten te maken.
woensdag 18 april 2012
Chatten doe ik zelf af en toe, de laatste tijd eigenlijk alleen via Facebook. Voorheen heb ik ook wel Ebuddy, MSN en Hyves gebruikt. Ik vind het leuk om op deze manier even bij te kletsen met bekenden. Ik vraag me af wat we er als bibliotheek mee zouden kunnen. Bij sommige sites (oa reisorganisaties) kun je live chatten voor hulp bij je boeking of over je bestemming. Leuk idee voor onze office-manager om mensen met raad en daad bij te staan bij het via onze site verlengen/reserveren etc??? Maarja daar gaan we weer: het kost TIJD!!!
woensdag 11 april 2012
Dit is een mooie manier om met meerdere mensen aan een document te werken. Het eindeloos heen en weeren via de mail met bijlages (die steeds veranderen) is hierdoor overbodig geworden. Je moet natuurlijk wel goed afspreken met wie je het document deelt en wie er dus kan gaan wijzigen/toevoegen. In onze werkomgeving lijkt me het wel een goed hulpmiddel. Er worden hier veel teksten opgesteld voor intern of extern gebruik (bijvoorbeeld door onze pr-medewerker), waarbij commentaar of aanvullingen/wijzigingen vaak gewenst zijn. No more buurten bij elkaar in de kantoren! (Wat zulen we een tijd overhouden.......)
zaterdag 7 april 2012
TWITTER
Dit vind ik een leuk medium als je echt op de hoogte wilt blijven van de meest recente activiteiten van medetwitteraars. Of dit nu organisaties of privepersonen zijn maakt niet zoveel uit. Het kan echt een heel snel communicatiemiddel zijn, soms ben je eerder door Twitter op de hoogte dat die trein naar Utrecht niet rijdt dan door de NS... Zelf ga ik het niet gebruiken, ik vind het allemaal wel een beetje ver gaan, ik heb niet zo de behoefte om alles maar neer te twitteren en van een ander hoef ik het ook allemaal niet op de voet te volgen.
http://twitter.com/#!/NandaBliep
Dit vind ik een leuk medium als je echt op de hoogte wilt blijven van de meest recente activiteiten van medetwitteraars. Of dit nu organisaties of privepersonen zijn maakt niet zoveel uit. Het kan echt een heel snel communicatiemiddel zijn, soms ben je eerder door Twitter op de hoogte dat die trein naar Utrecht niet rijdt dan door de NS... Zelf ga ik het niet gebruiken, ik vind het allemaal wel een beetje ver gaan, ik heb niet zo de behoefte om alles maar neer te twitteren en van een ander hoef ik het ook allemaal niet op de voet te volgen.
http://twitter.com/#!/NandaBliep
woensdag 4 april 2012
Geneusd in het Wiki-gebeuren.
De wereld van de Wiki's was mij deels bekend, maar ik wist niet dat je er zoveel moois mee kon doen zoals bijvoorbeeld de OB Deventer. Op de 23dingen-Wiki heb ik een op dit moment voor mij favoriet boek gezet. Het is altijd weer even zoeken hoe dit werkt, ik probeer dan gewoon allerlei dingen uit, net zolang tot het lukt. Wat zou bibliotheek Waterland hiermee kunnen doen? Ik zie eventueel wel een voordeel als intern hulpmiddel bij het opstarten, voorbereiden en uitvoeren van projecten, die door meerdere mensen worden georganiseerd. Je kunt goed bijhouden wat er al gedaan is, door wie, wat nog geregeld moet worden e.d.
woensdag 28 maart 2012
Opdracht 10, aan de slag met bookmarking!
Ik had nog niet eerder kennis gemaakt met dit fenomeen. Eerst me even verdiept in wat het nou precies inhoudt. Daarna een account aangemaakt bij Delicious, en het was wel even modderen met hoe het allemaal werkt. Maar het is gelukt en ik vind het een mooie manier om op elke plek je favoriete sites raadpleegbaar en op een rijtje te hebben. Heb je veel sites over een bepaald onderwerp, dan geef je ze een tag (trefwoord), zodat ze onder dat trefwoord weer terug te vinden zijn. Nu ben ik wel iemand die thuis op de pc een eindeloze hoeveelheid favorieten heeft staan, dus wat structuur zou wel handig zijn. Maar ik betwijfel of ik daarvoor Delicious zou gaan gebruiken. Dan liever af en toe de favorieten wat opschonen! Wat ik er mooi aan vindt is dat je je favorieten met anderen kunt delen. Dit kan in een werkomgeving wel heel erg handig zijn: misschien ook iets voor ons in de bibliotheek? Ik denk bijvoorbeeld dat er over jeugdliteratuur wel veel mooie sites te vinden zijn die interessant zijn voor bijvoorbeeld de collectievorming. Maar voor onze accountmanagers en planner activiteiten zou het wellicht ook handig zijn: gebruik maken van elkaars kennis!! Ik ben te vinden op https://www.delicious.com/leukedingen/
zondag 25 maart 2012
Bezinningsmoment! Oftewel opdracht 9.
Tot nu toe al veel geleerd en veel mogelijkheden en toepassingen ontdekt! Prive heb ik al wat voorkeuren, en dingen die ik al deed. Ik denk dat een blog bijhouden niet echt iets voor mij is. Misschien dat dit voor de bieb wel een mogelijkheid zou zijn om klanten/publiek op de hoogte te houden van nieuws (kwa activiteiten, acties of collectienieuws). Maar met al dat soort zaken geldt dat het voor de bibliotheek veel tijd kost om alles bij te houden... RSS is niets voor mij, ik raak dan teveel ondergesneeuwd aan een enorme toevoer aan informatie. Ik heb ook niet het idee dat dit voor de bibliotheek een handig/veelgeraadpleegd medium zou zijn. Over alles wat de fotografie aangaat: hier zouden we natuurlijk een mooi stukje promotie mee kunnen voeren, bijv. fotoseries op Flickr, geweldig mooi publiciteitsmateriaal, ook voor op de website. Maarja, nogmaals, dit kost heeeel veel tijd om dit soort dingen te ontwerpen en bij te houden. En aangezien we nu al voor veel dingen niet genoeg tijd hebben... Ik ben benieuwd naar de volgende, nieuwe dingen, en ben benieuwd of we hiermee met de bieb flink de boer op kunnen!
donderdag 22 maart 2012
Het is een mooie, zonnige lentedag! Ik zit in het studiecentrum en ben bezig met opdracht 8, online foto's bewerken. Thuis ga ik genoemde sites eens uitproberen, maar hier in de bieb ben ik even aan de slag geweest met een site die ik prive wel vaker heb gebruikt en erg makkelijk vindt: fotoaanpassen.nl. Maar waar heb je dan op t werk snel een foto van jezelf, om te bewerken? Na wat speurwerk op onze fotoschijf vond ik dit plaatje, jaja met ons aller coach Wil! Beejte maffe foto, maar ach... Had ik nou jouw toestenmming moeten vragen, Wil, terrrrrr publicering??
maandag 19 maart 2012
Hehe pufpuf, ik sta echt verteld van wat er allemaal voor moois te vinden en doen is op internet waar ik nog weinig/niets van afwist. Wat ik bijvoorbeeld een vette Flickr mash-up vind is Earth album. Moest eerst even zoeken hoe ik de foto's in beeld kreeg, maar dat was makkelijker dan ik dacht! Echt geweldig al die foto's! Voor dat je het weet doe je helemaal niets meer en zit je de hele dag met vierkante ogen verslaafd achter je pc'tje!! Maar allah, de zon schijnt buiten, ik ga mijn viooltjes planten. Wie weet maak ik daar nog een mooie foto van!
Turkey - Fethiye 2008
Mooi plaatje van Fethiye, Turkije. Nog 12 weekjes en dat zit ik er weer. Zou het me nu dan toch gelukt zijn dit op mijn blog te zetten?????
Via Flickr:
The harbour at Fethiye, Turkey.
vrijdag 16 maart 2012
Zo, weer terug van (even) weggeweest. Tsja, een weekje ziek zijn levert natuurlijk meteen een achterstand op in het 23dingen-gebeuren. Afgelopen maandag met de RSS bezig geweest, alhoewel het me toen nog enigszins ging duizelen in mijn griephoofd. Ik sta versteld van de hoeveelheid informatie die er op mij afkomt!! Het is me nog niet gelukt om me op de RSS van 23 dingen te abonneren. Maar eens even aan iemand vragen waarom dit niet lukt. Nu nog even op zoek naar wat leuke sites om me op te abonneren.
maandag 27 februari 2012
Zo, de EERSTE 3 DINGEN, de kop is eraf. Ik ben nog een beetje onwennig, moet nog bij collega's kijken wat ze geblogd hebben. Thuis kwam ik erachter dat ik geen nieuw bericht kon plaatsten, dit komt misschien door mijn oude pc'tje. Hopelijk heeft Wil een goed tip! Dus nu in het stadsstudiecentrum, waar een serene rust heerst, even dit blog bijwerken.
Wat is mij van al die 23 dingen al bekend?? Nou, het meeste niet, dus er valt veel te leren. Maar ik heb al wel gebruik gemaakt van Google maps en streetview. Heeeel handig en die streetview is te gek. Ik kon in mijn eigen huis bijna zien of de kat voor het raam zat. Ook kijk ik regelmatig op Youtube, heb er zelf ook wel eens een filmpje op gezet. Kijk naar muziekfilmpjes, of filmpjes van een vakantiebestemming. Kwa sociale media: ik zit al een tijdje op Facebook, ik vind dat erg leuk, wissel meestal wat grapjes uit over en weer. Laatst met dat mooie winterweer waren er bij iedereen prachtige foto's te bewonderen. Dan is het wel een heel leuk medium!!
Ben benieuwd naar de onbekende dingen! Iedereen succes gewenst!! ;-)
Wat is mij van al die 23 dingen al bekend?? Nou, het meeste niet, dus er valt veel te leren. Maar ik heb al wel gebruik gemaakt van Google maps en streetview. Heeeel handig en die streetview is te gek. Ik kon in mijn eigen huis bijna zien of de kat voor het raam zat. Ook kijk ik regelmatig op Youtube, heb er zelf ook wel eens een filmpje op gezet. Kijk naar muziekfilmpjes, of filmpjes van een vakantiebestemming. Kwa sociale media: ik zit al een tijdje op Facebook, ik vind dat erg leuk, wissel meestal wat grapjes uit over en weer. Laatst met dat mooie winterweer waren er bij iedereen prachtige foto's te bewonderen. Dan is het wel een heel leuk medium!!
Ben benieuwd naar de onbekende dingen! Iedereen succes gewenst!! ;-)
zaterdag 25 februari 2012
First blog-moves...
Zo, volgens mij is het aanmaken van mijn weblog gelukt. Nu eens kijken hoe het verder allemaal werkt. Niet te ongeduldig van start, in de zin van maar in het wilde weg op knoppen drukken en wat proberen. Neenee, gestructureerd te werk gaan ;-) Dat is alvast een goed voornemen!!
Abonneren op:
Posts (Atom)